Van valami Costa Ricában, ami úgy érzi, mintha belépne egy élő akció Jurassic Parkba. Túrázás egy vulkán lejtőin az esős sötétségben, a fényszóróm fénye óriási, nedves dzsungel levelek felett, miközben mérgező lényeket Keresek. A Badass helyi idegenvezetők rámutatnak az esőerdő csodáira, míg a majmok üvöltenek a fenti fákon, tarka csőrű tukánok csapkodnak el, a neonkék és a narancsszínű békák pedig Vörös gyöngyös szemmel néznek rám. Lehet, hogy ezúttal nem találok velociraptorokat, de a buja, vad táj megkönnyíti annak megértését, hogy miért zajlott a klasszikus dinoszaurusz franchise itt, Costa Ricában.

Több mint 1500 fajta orchidea virágzik ebben az országban, némelyik akkora, mint egy ököl, mások pedig olyan aprók, mint egy tűfej, ici-pici méhek beporozzák. A fák szó szerint más fák tetején nőnek, és ami felülről lógó szőlőnek tűnik, valójában vastag gyökerek, amelyek a talajhoz nyúlnak. A biodiverzitás annyira in-your-face, hogy a hívás, hogy megvédje az erdők olyan hangos, mint a kabócák sziréna dal, és átkozottul nehéz figyelmen kívül hagyni.

“Elcseréltük a puskát a távcső-pontra és a lövésre” -Mondja Andreas Valverde, a Savia Monteverde kurátor erdészeti merítő cég társalapítója és igazgatója. Costa Rica 1948-ban megszabadult katonaságától, mivel egy békés országba költözött, amely a természetes bőség fenntartására összpontosított. És van egy csomó szépség, amiért érdemes harcolni. Valverde az összes többi vezetővel együtt a vállára akasztja állványát, és az út különböző pontjain felállítja lencséjét, elfogja a lassan felfelé mászó lajhárokat, a víz felett ugráló gyíkokat és a napfényben fémesen ragyogó irizáló tollú madarakat.

Costa Ricában megnézheti a napfelkeltét a türkizkék Karib-tenger felett, majd nézze meg a mélykék Csendes—óceán felett-mindezt egy nap alatt, mivel a keletről a Nyugati partra vezető út csak hat órát vesz igénybe. A köztük lévő utazás tele van gördülő zöld hegyekkel és vulkánokkal, felhőerdőkkel, barlangokhoz alkalmas barlangokkal és zöldellő völgyekkel, amelyek ideálisak a cipzáras béléshez.

Pihenhet a számos fekete homokon, rózsaszín homok, és a keskeny ország mindkét oldalán húzódó mikro-kagyló strandok, vagy elindulhat a benőtt szárazföldi területre, hogy megnézze, mi a jó élet—köznyelven “pura vida”néven—szól. Hozd az újratölthető vizes palackot, hogy feltöltsd a pristinely iható csapvizet, és csatold be a biztonsági övet a Costa Rica vad útjain—itt vannak a dzsungel, a strandok és a lehetséges dinoszaurusz észlelések, amelyek a gazdag part mentén várnak.

Mássz fel magasan egy felhőerdő fáira Monteverde-ben
Egy Monteverde-I idegenvezető segít felmászni egy hatalmas fa belsejébe, amely középen üreges, mivel egyszer elnyelt egy másik fát. A csomagtartó, amelyet megfojtott, azóta összeomlott, egy magas, üres üreget hagyva maga után. Kiderült, hogy a természet elég fém. Ez elég gyakran előfordul Monteverde-ben, és ezeknek a természeti érdekességeknek a feltárása a hegyvidéki felhőerdő lényege.

Máshol, SAVIA vezeti szíj látogatók hevederek és cipel fel őket a lombkorona, mint oly sok majom ült felette minden. A vendégek akár pikniket is tarthatnak ott, olyan platformokon, amelyek gyengéden lengnek a széltől több mint 100 lábnyira a földről, kilátással a távolban lévő csendes-óceáni szigetekre. Vannak fáklyás éjszakai túrák, interaktív szenzoros kertek, amelyek lehetővé teszik, hogy érezze, hallja és megkóstolja a környéket, függőágyak, amelyek több száz lábat húztak le a földről, és több lehetőség van a földre visszaverni. Ahogy Valverde társalapítója elmagyarázza: “az awe-t a változás eszközeként használjuk.”

De ne csavarja meg-ez nem trükkös Kalandpark. “Ha mindenkinek, aki itt jön át, van kapcsolata, maximalizáljuk a hatást” – mondja Valverde. Ő vezeti az embereket a “kalandok célja.”Minden szerkezetet az erdő természetes színeivel festettek, hogy ne vonják el az állatok figyelmét, a levélszerű építőanyagok pedig lehetővé teszik a fény átjutását az erdő talajába. Minden szempont a megőrzés és a megértés köré összpontosul, egy olyan ethosz, amely a látogatókhoz sokáig ragaszkodik, miután leereszkedtek a magasodó fákról.

Akkor alapozza magát az aranyos hippi város Santa Elena, de igazán merüljön el (és időt takaríthat meg ingázás reggel túrák és éjszakai túrák) közeli Hotel Belmar tesz egy erős eset a legjobb szálloda minden Costa Rica. Míg sok szálloda beszél a fenntartható kísérletekről, Belmar él és lélegzik a környezetvédelmet anélkül, hogy elveszítené a luxust. A pompásan rusztikus belső tér 100% – ban erdősített fát alkalmaz, a szappanok biológiailag lebonthatók, a napelemek pedig melegítik a zuhanyvizet. A koktélok, a helyszíni sörfőzde és a séf kóstoló menüje csak a saját kertjükből vagy a helyi gazdálkodókból származó termékeket használja, és a szálloda tájait kizárólag az ökoszisztéma javát szolgáló őshonos növényekkel. Plusz, a kilátás minden szoba saját fa erkély néz ki rá izzó naplementét, hogy világít a kavargó, gyorsan mozgó felhők, mint egy mini aurora borealis korbácsolás az égen.

Túrázzon az Arenal vulkán körül, majd merüljön el nyugtató forró forrásokban
Az Arenal vulkán ellenőrzése alapvetően kötelező Costa Rica látogatásakor. Valóban hiányzik, ha csak a strandokhoz ragaszkodik, és nem merészkedik a szárazföldre.

Maga az Arenal pontosan az, amit elképzelne egy vulkánhoz-tele lávával, egy gőzcsóva távozik a tetején. Ne aggódjon túl sokat a kitörések miatt, mivel 2011 óta csendes. A dzsungel visszanyerte szárnyának nagy részét, de még mindig láthatja a mély patakokat, amelyeket a láva egykor az oldalába vájt. Akkor trek a Nemzeti park tövében a vulkán a látogatóközpont, tekintete a vízzel teli kráter Cerro Chato mellette, kirándulás a képeslap tökéletes La Fortuna vízesés, vagy kajak a türkizkék vizű tó Arenal, peremes vörös homokos partján.

Hatalmas húzás itt a forró források. Sokan úgy döntenek, hogy fizetnek a nevezési díjat a számos vállalkozás, hogy tölcsér a fortyogó forró vizet a medence-szerű szerkezetek, mint például a Ecotermales. A vendégek száma korlátozott, és a létesítmények fürdőszobával és néha éttermekkel vannak felszerelve. De ha határozottan helyi élményt szeretne, irány a költségmentes forró folyó. Elérheti a folyót a Tabacon Spa mellett, csak sétáljon le a földúton, amíg el nem éri a rohanó forró vizet, ahol a természetes medencéket gyertyák határolják, és a gőz a fenti lógó ágakba sodródik.

Számos Gyógyfürdő sorakozik az út körül ezeken a részeken, és bár ezek a szállások kényeztetett tartózkodást tesznek lehetővé, egyik sem jobb helyzetben van, mint az Arenal Observatory Lodge. Mivel az egyetlen szálloda a nemzeti park belsejében található, a hatalmas vulkán tövében fekszik, kilátással az Arenal-tóra. Úgy fogja érezni, mintha belépett volna a T. rex nyitott ketrecébe, amint áthajtott a földúton a kapuk mellett. A legtöbb túra a páholyból is indul, így az összes akció közepén leszel.