Lehet, hogy a nemzeti parkok “Amerika legjobb ötlete”, de ez az ötlet—és az általa megőrzött epikus természet hatalmas rendjei—nem ér véget a határon. Csak egy kicsit északra olyan helyektől, mint Acadia, Yellowstone vagy North Cascades, Kanada földterülete ugyanolyan hatalmas és elképesztő.

Fehér sapkás hegyek vannak türkiz tavak, jávorszarvasokkal teli erdők, robusztus tengerpartok, türkizkék vizek, ősi gleccserek és fjordok felett. A Great White North 48 nemzeti parkja epikus arányú, 174 000 négyzetmérföldet ölel fel-és könnyű vezetni az Egyesült Államokból.

Az UNESCO által elismert kanadai Sziklás-hegység lehet a legjobb sűrűségű állkapocs-csepegtető természet, de vannak epikus foltok, hogy a parttól a partig akár egyenként,akár egy nagyszerű Kanadai közúti utazás egy $55 Parks Canada Discovery Pass. Itt van az útmutató a legjobbakhoz.

Banff
Ha a Google “Canada nature”, látni fogja a képeket a Banff Nemzeti Park a Sziklás—hegység-és jó okkal. Kanada legrégebbi és legnépszerűbb nemzeti parkja a Mother Earth a rohadt lány-you-lookin-fine legszexisebb. Bárhová is nézel, vannak szaggatott csúcsok, amelyek bolyhos porral vannak megszórva, kékebbek, mint a kék jeges tavak, és a fenséges vadon élő állatok, beleértve a medvéket (fekete és grizzly), jávorszarvasokat, farkasokat és rókákat.

Annak ellenére, hogy egész évben elfoglalt, Banff elég nagy ahhoz, hogy találjon valamit anélkül, hogy vállvetve lenne a turistákkal (nos, kivéve talán, ha a Louise-tó fényképére vár). Néhány lehetőség közé tartozik a közel 1000 mérföldes pályák túrázása, búvárkodás a Minnewanka-tóban, síelés a Sunshine Village-ben, vagy teát kortyolgatva a pompás Fairmont Banff Springs hotelben.

Bruce-Félsziget
Ontario néhány dologról ismert: városok, kamionos konvojok és Drake. De türkizkék víz, hajótörések, sziklaoszlopok és víz alatti barlangok? Nem. Mint Ontariánus magam, határozottan nem mondanám, és mégis ezek mind a Bruce Peninsula Nemzeti Parkban vannak kiállítva, néhány órányira Torontótól, öt Detroittól és 11 New Yorktól.

A park északi csúcsán nézze meg a Fathom Five National Marine parkot, amelynek 20 hajótörése van, amelyekre merülhet, beleértve az 1907-ben elsüllyedt City of Grand Rapids kétszintes utasszállító gőzösét. A Fathom Five bizarr megjelenésű tengeri halomokkal rendelkezik a Flowerpot-szigeten és Tobermory központi városában, amely érdemes kanyarogni. A város, séta a legendás Bruce Trail, ahol látni fogod cedars egy évezredes és mészkő sziklák bőven.

Forillon
Quebec délkeleti Gaspesie-félszigete Maine felett olyan, mintha a sziklás part menti Maritimes tartomány és a zöld erdős Quebec gyermeke lenne-és a Forillon Nemzeti Park, amely a tengerbe nyúlik, olyan, mintha ez a baba lenne a legszebb cumi valaha. A hatalmas hullámok összeomlik epikus sziklák és tengeri madarak csapkodnak a ködben, Forillon úgy érzi, mintha a világ szélén.

Vegyen egy pikniket vagy sétáljon a kavicsos tengerparton, miközben a sziklákat bámulja (úgy néznek ki, mint a ráncos arcok, ha alaposan megnézed). A park több mint négy órás túraútvonallal, vezetett tengeri kajak túrákkal és lapáttáblákkal rendelkezik. Tartsa szemmel a vizet, ahol észreveheti az uszonyos bálnák, a púpos bálnák és talán még egy kék bálna—a világ legnagyobb emlősének-csapásait. A park déli végén, meglátogathatja a Fort P Enterprises-t, egy haditengerészeti üteg, ahol a szövetséges erők elsüllyesztették a német U-hajókat a második világháború alatt.

Gyepek
Saskatchewan talán Kanada leginkább alulértékelt tartománya, és a Montanától északra fekvő gyepek talán a kevésbé ismert nemzeti parkja—de nem szabad. A gyepek síkságán való túrázás vagy az 50 mérföldes festői meghajtó vezetése úgy érzi magát, hogy olyan kicsi az ország szélességében.

Naplemente előtt állítson fel Tábort, ahol csak akar, villogó csillagok alatt—a gyepek Kanada legsötétebb sötét égboltja. De a legelők legjobb része a szőrös bölényállomány, amelyeket 2005-ben újra bevezettek a parkba.